Browar Konstancin, czyli Dawne i Zdrojowe prosto z kija

0
159

Browar Konstancin, czyli Dawne i Zdrojowe prosto z kija

Wielu turystów, którzy odwiedzają uzdrowisko Konstancin nie wiedzą nawet, że to właśnie na terenie Konstancina powstaje jedno z lepszych piw w Polsce. Mało znane i trudno dostępne w innych częściach kraju, piwo z browaru Konstancin jest zdecydowanie warte grzechu. Ten regionalny browar z wyłącznie polskim kapitałem, skutecznie opiera się monopolowi największych browarniczych gigantów i znajduje kolejnych zwolenników swoich wyjątkowych trunków.

Tradycja browaru sięga XVIII wieku nie jest jednak ciągła – browar wznowił działalność w 1992 roku. Nieruchomości w Konstancinie które posłużyły za teren pod browar to cześć Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Piwa w browarze Konstancin, do dziś warzone są tradycyjną metodą. Leżakują nawet do 60 dni. Największą estymą na rynku cieszy się piwo Dawne – wprowadzone na rynek dopiero w 2007 roku. To niepasteryzowane piwo ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia – zaledwie 21 dni – dlatego bardzo ciężko spotkać je gdziekolwiek poza Konstancinem. Będąc tu, na pewno trzeba je spróbować.

Innym, godnym polecenia piwem z browaru Konstancin jest piwo Zdrojowe- również niepasteryzowane i warzone z czterech rodzajów słodu, o jeszcze krótszym niż Dawne okresie przydatności. Zdrojowe występuje też w formie pasteryzowanej – tą łatwiej znaleźć poza Konstancinem.